Абхазія

Абхазія – це найтепліше узбережжі на всьому кавказькому Чорномор’я, дивовижні південні пейзажі, веселі гуляння і незрівнянне вино, що ллється рікою. Історія країни налічує кілька тисяч років: античні руїни, середньовічні замки, стародавні монастирі служать свідченням дивовижних подій.

Але найголовніше, в цьому мальовничому куточку Кавказу відчуваєш себе надзвичайно затишно і комфортно. До цього розташовують гостинність місцевих жителів, по-домашньому смачна абхазька кухня і загальна атмосфера спокою й умиротворення, що панує на тутешніх теренах. Залитий сонцем край заряджає своїх гостей енергією: морський аромат насичує повітря цілющими солями, а абхазькі фрукти і овочі додають сил і здоров’я. Благословенна Абхазія зачаровує і закохує в себе з першого погляду, і ви обов’язково захочете повернутися сюди знову!

Клімат
Клімат в Абхазії – вологий субтропічний. Найбільш зручний час для відпочинку – з середини літа до початок осені. Тривалість купального сезону – з середини травня по жовтень. Місто Гагра (він же відомий як Гагри) – найтепліше місце не тільки абхазького, а й усього Чорноморського узбережжя Кавказу.
Що відвідати?
Тутешні пам’ятки, як це не банально звучить, вражають навіть бувалих мандрівників. Чого вартий тільки одна абхазька природа: прозорі озера, порослі смарагдовою зеленню гори, таємничі карстові печери з химерними сталактитами, густі гаї вікових пицундской сосен.

Навіть якщо ви мало знаєте про Абхазію, напевно, чули про Ріце – гірському озері дивовижної краси, оточеній річками, мінеральними джерелами і стародавніми фортецями.

Ще одна, не менш знаменита пам’ятка країни – місто Новий Афон з однойменними печерним комплексом і монастирем, а також храмом і гротом апостола Симона Кананіта, руїнами стародавньої фортеці і Генуезької вежею.

Втім, пам’ятники старовини розкидані майже по всій території Абхазії: грандіозний Патріарший собор в Піцунді, чудовий храм Успіння Богородиці в Лихни, печерний монастир в Отхаре і монастир Лашкендер, а також Келасурська стіна, древнє зміцнення на вершині Айсра, руїни сторожової вежі на горі Сатанджо і багато іншого.

Кухня
Місцева кухня – достаток м’яса, овочів, зелені – і все це щедро приправлено гострої аджикою. Абхазьке застілля неможливо уявити без знаменитого «хачапурі» (різновиди коржі з сиром).

Надзвичайно смачні абхазькі сири: сулугуні, ашвадзу, ашвчапан і ачаюр, які чудово поєднуються з місцевими винами. Про останні варто поговорити окремо. Вино на території Абхазії стали робити ще кілька тисячоліть тому до нашої ери. Як стверджують історики, це другий за давністю після Близького Сходу виноробний регіон. «Апсни», «Псоу», «Лихни», «Анакопія» – відомі будь-якому цінителю елітного алкоголю. Абхазькі вина мають глибокий тонкий смак і п’ються дивно легко.

З місцевих напоїв також відомі виноградна горілка чача і медовий напій ацхадзюа, який рекомендується пити при багатьох захворюваннях.